Πέντε αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν τον αφανισμό της ανθρωπότητας

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν δεδομένη την ύπαρξη της ανθρωπότητας για χιλιάδες ή ακόμη και εκατομμύρια χρόνια στο μέλλον. Προφανώς λησμονούν ότι η παρουσία του ανθρώπου αφορά ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα σε σχέση με ολόκληρη την ιστορία του πλανήτη. Πριν από αυτόν είχαν ευδοκιμήσει και άλλα είδη που όμως στο τέλος γνώρισαν τον αφανισμό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες πέντε είναι οι βασικές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν την εξάλειψη της ανθρωπότητας.

1. Πυρηνικός πόλεμος

Για χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος κατασκευάζει και χρησιμοποιεί όπλα ποτέ όμως τόσο ισχυρά όσο οι πυρηνικές βόμβες. Ακόμα και οι επιστήμονες που βοήθησαν στην δημιουργία της πρώτης ατομικής βόμβας και συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Μανχάταν είχαν την πεποίθηση ότι αυτή τους η ανακάλυψη μια μέρα θα φέρει και τον αφανισμό του ανθρώπινου είδους. Για δεκαετίες μετά την χρήση της ατομικής βόμβας στην Χιροσίμα και το Ναγκασάκι επικρατούσε η βεβαιότητα ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορούσε να έχει κάποιο νικητή καθώς αυτό θα οδηγούσε σε αμοιβαία καταστροφή.

Όμως τα τελευταία χρόνια στα επιτελεία των μεγάλων δυνάμεων αρχίζει να εδραιώνεται μια νέα άποψη που πιστεύει ότι ακόμη και ένας γενικευμένος πυρηνικός πόλεμος μπορεί να έχει νικητές και ηττημένους. Μια επικίνδυνη άποψη που μπορεί να οδηγήσει ορισμένα «αρρωστημένα μυαλά» σε μια λύση που παλαιότερα θεωρούνταν αδιανόητη.

2. Έκρηξη ενός υπερηφαιστείου

Μια έκρηξη υπερηφαιστείου δεν έχει την ίδια ισχύ με ένα συνηθισμένο ηφαίστειο. Τα ποσά ενέργειας είναι απείρως μεγαλύτερα με ανάλογες επιπτώσεις. Ηφαιστειολόγοι αποκαλύπτουν ότι παρόμοιες εκρήξεις στο παρελθόν του πλανήτη είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθεί παγκόσμια πτώση της θερμοκρασίας και η επικράτηση ενός δεκαετή χειμώνα. Κάτι παρόμοιο σήμερα θα προκαλούσε επισιτιστική κρίση κολοσσιαίων διαστάσεων με ανυπολόγιστες συνέπειες.

3. Κλιματική αλλαγή

Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα επιφέρει μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου. Σε άλλες περιοχές θα επικρατήσει η ξηρασία ενώ οι παράλιες ζώνες θα πληγούν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Άλλες χώρες θα δούνε την γεωργική τους παραγωγή να μειώνεται ραγδαία και άλλες περιοχές θα βυθίζονται κάτω από το νερό. Αυτό θα πυροδοτήσει μια αλληλουχία γεγονότων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένοπλες συγκρούσεις, εμφύλιοι πόλεμοι και εκατομμύρια μετανάστες που θα ψάχνουν νέες πατρίδες.

4. Πανδημία

Η επιδημία του Covid-19 απέδειξε πόσο ανίσχυρα είναι τα συστήματα υγείας ακόμα και των πιο αναπτυγμένων χώρων σε ένα φαινόμενο όπως η πανδημία. Μπορούμε να φανταστούμε τι θα γίνει αν εκδηλωθεί ένας ακόμη πιο θανατηφόρος και μεταδοτικός υιός. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι με την αύξηση του πληθυσμού παγκόσμια και τις συνεχείς μετακινήσεις των ανθρώπων ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πολύ πιθανό να συμβεί στις επόμενες δεκαετίες.

5. Πτώση μετεωρίτη

Ο πλανήτης γνώρισε μεγάλες καταστροφές στην διάρκεια της ύπαρξης του από ουράνια σώματα που έπληξαν την επιφάνεια του. Μια τέτοια ήταν και ο αφανισμός του κυρίαρχου είδους στην προϊστορική περίοδο που ήταν οι δεινόσαυροι. Αν επαναλαμβάνονταν σήμερα κάτι παρόμοιο το ανθρώπινο είδος θα μειώνονταν δραματικά. Οι επιπτώσεις θα ήταν τόσο τραγικές και θα προκαλούσαν εκατόμβη νεκρών που παρά την τεχνολογική εξέλιξη δύσκολα θα μπορούσαμε να την διαχειριστούμε.

Όσο για αυτά που βλέπουμε στον κινηματογράφο με αναχαιτίσεις μετεωριτών είναι προς το παρόν σενάρια του Hollywood. Δεν υπάρχει οργανωμένο σύστημα προστασίας του πλανήτη.