Πέντε απλοί κανόνες αυτοάμυνας

Όλοι μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι κάποια στιγμή στην ζωής μας με ένα καυγά ή και να δεχθούμε μια επίθεση. Υπάρχει τρόπος να προστατεύσουμε τον εαυτό μας ακόμα και αν δεν γνωρίζουμε πολεμικές τέχνες και δεν έχουμε την παραμικρή γνώση αυτοάμυνας.

Αρκεί να ακολουθήσουμε ορισμένους πολύ απλούς κανόνες αυτοάμυνας που είναι ίδιοι για άντρες και γυναίκες.

1. Αποφεύγω τις συγκρούσεις. Δεν θα σπεύσω να εμπλακώ σε μια σύγκρουση γιατί δεν γνωρίζω που θα με οδηγήσει. Αυτός που αποφεύγει τους καυγάδες δεν κινδυνεύει και να τους χάσει. Όταν βλέπουμε ότι η κατάσταση εκτραχύνεται ρίχνουμε τους τόνους και δεν προκαλούμε τον άλλο με φράσεις που δημιουργούν ένταση.

2. Αναγνωρίζω τους πιθανούς κινδύνους. Πολύ απλά, δεν θα ακολουθήσω ένα σκοτεινό στενό τις νυχτερινές ώρες. Δεν θα δω μια παρέα με επικίνδυνα άτομα και θα προσπαθήσω να περάσω από μπροστά τους. Γενικότερα θα έχω επίγνωση του χώρου γύρω μου και δεν θα είμαι απορροφημένος στο κινητό μου.

3. Κρατάω απόσταση ασφαλείας. Όταν ένα επικίνδυνο άτομα με πλησιάζει το πρώτο που κάνω είναι να κρατήσω απόσταση ασφαλείας ώστε να μην μπορέσει να με αιφνιδιάσει με ένα γρήγορο χτύπημα. Εάν αυτός προσπαθήσει να κλείσει αυτή την απόσταση εγώ απομακρύνομαι για να την διατηρήσω. Όμως επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξει ένα εμπόδιο πίσω μου και να εγκλωβιστώ, δεν κινούμε σε ευθεία γραμμή αλλά κυκλικά, όπως κάνουν οι πυγμάχοι στο ρινγκ. Κινούμε κυκλικά γύρω από τον αντίπαλο μου και δεν του επιτρέπω να με πλησιάσει ενώ ταυτόχρονα ελέγχω τον περιβάλλοντα χώρο για πιθανούς συνεργάτες που μπορεί να μου επιτεθούν.

4. Η σωστή στάση του σώματος. Σε μια τέτοια επικίνδυνη κατάσταση ακόμα και η στάση του σώματος μπορεί να μας προστατεύσει. Όταν στεκόμαστε απέναντι από ένα άτομο που θέλει να μας επιτεθεί αυτό μπορεί να το κάνει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Με την κατάλληλη στάση όμως μπορούμε να του περιορίσουμε αυτή την δυνατότητα. Το πρώτο που κάνουμε είναι να στρέψουμε το σώμα μας πλάγια έχοντας ένα από τα πόδια μας μπροστά. Έτσι προστατεύουμε ευαίσθητα σημεία του σώματος, όπως είναι τα γεννητικά όργανα και το στήθος. Ταυτόχρονα τοποθετούμε τα χέρια μας μπροστά με τις παλάμες ανοιχτές για να καλύψουμε ένα ενδεχόμενο χτύπημα στο πρόσωπο. Στην περίπτωση που προσπαθήσει να επιτεθεί με μια πλάγια κίνηση θα μπορέσουμε να την αποκρούσουμε προεκτείνοντας ανάλογα το δεξί ή το αριστερό μας χέρι.

5. Χτυπάω σε ευαίσθητο σημείο. Τώρα εάν κρίνουμε ότι είναι αναγκαίο να επιτεθούμε αυτό θα πρέπει να το κάνουμε γρήγορα χτυπώντας δυνατά ένα ευαίσθητο σημείο του αντιπάλου. Τα ευαίσθητα σημεία είναι ίδια ανεξάρτητα αν κάποιος είναι γυμνασμένος ή όχι. Αυτά είναι τα μάτια, η μύτη, ο λαιμός και τα γεννητικά όργανα. Ένα δυνατό χτύπημα θα προκαλέσει τρομερό πόνο στον αντίπαλο δίνοντας μας την ευκαιρία και το χρόνο να διαφύγουμε με ασφάλεια.