Πέντε τρόποι για να αποτρέψουμε την παρακολούθηση του κινητού μας

Το κινητό τηλέφωνο είναι πλέον μέρος του εαυτού μας και το έχουμε πάντα μαζί μας σε κάθε φάση της ζωής μας. Όμως, καθημερινά χάκερς καθώς και κάθε είδους κακόβουλα άτομα προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στις συσκευές που χρησιμοποιούμε. Δεν είναι μόνο ο κίνδυνος της απώλειας των χρημάτων αλλά και το γεγονός ότι θα αποσπάσουν ευαίσθητα προσωπικά μας δεδομένα.

Ορισμένοι τρόποι για να εμποδίσουμε την παρακολούθηση των συσκευών μας είναι:

Χρησιμοποιούμε ισχυρότερους κωδικούς πρόσβασης. Η ύπαρξη πολλών διαδικτυακών λογαριασμών μπορεί να μας δυσκολεύει ώστε να θυμόμαστε τους κωδικούς πρόσβασής, όμως η χρήση κωδικών όπως για παράδειγμα 1234, 1111 και η ημερομηνία γέννησης μας δεν θα δυσκολέψουν ένα χάκερ να μαντέψει τον κωδικό μας μέσα σε λίγα λεπτά. Πρέπει να χρησιμοποιούμε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης που να είναι τουλάχιστον με οκτώ ψηφία και να τους συνδυάζουμε με κεφαλαία και πεζά γράμματα, αριθμούς και σύμβολα.

Δεν κατεβάζουμε ύποπτα αρχεία. Μια κλασική μέθοδος για να απόκτηση ένας χάκερ πρόσβαση στο κινητό ή τον υπολογιστή μας είναι με την αποστολή συνημμένου αρχείου με ένα e-mail που θα λάβουμε στο λογαριασμό μας. Προσέχουμε ιδιαίτερα τα μηνύματα που προέρχονται από αγνώστους και δεν ανοίγουμε το συνημμένο αρχείο πριν βεβαιωθούμε ποιός μας το έχει στείλει.

Είμαστε επιφυλακτικοί και με τα SMS. Ένα SMS μπορεί να περιέχει κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης σε κωδικοποιημένη μορφή. Διαγράφουμε απευθείας μηνύματα από πενταψήφιους κωδικούς ή αριθμούς του εξωτερικού που δεν γνωρίζουμε. Δεν τα ανοίγουμε γιατί μπορεί να γίνει απευθείας και χωρίς την δικιά μας έγκριση εγκατάσταση του παράνομου λογισμικού παρακολούθησης.

Προσοχή με το Bluetooth. Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορεί να εισαχθεί λογισμικό παρακολούθησης στο κινητό μας είναι μέσω Bluetooth. Αυτό μπορεί να γίνει από κάποιο άτομο το οποίο βρίσκετε στον ίδιο ή σε πολύ κοντινό χώρο με εμάς και θα κάνει μετάδοση του κακόβουλου λογισμικού, το οποίο μπορεί να μοιάζει με ήδη προεγκατεστημένη εφαρμογή. Μόλις γίνει η εγκατάσταση του λογισμικού παρακολούθησης στο κινητό, τότε ξεκινά η καταγραφή κάθε δραστηριότητας μας. Μπορεί να έχει πρόσβαση στα SMS, τα e-mail και όλα τα αρχεία που ανταλλάσσουμε. Εκτός αυτού, μπορεί να ενεργοποιήσει την υπηρεσία γεωγραφικού εντοπισμού (GPS) και επομένως να γνωρίζει που βρισκόμαστε ανά πάσα στιγμή.

Ελέγχουμε τις δωρεάν εφαρμογές. Οι οποίες μόλις εγκατασταθούν ζητούν να τις επιτρέψουμε να έχουν πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα, όπως συνήθειες στο διαδίκτυο και πληροφορίες τοποθεσίας. Έχει αποκαλυφθεί ότι πολλές εταιρίες που συλλέγουν μαζικά στοιχεία από διάφορους χρήστες στην συνέχεια πωλούν αυτά τα δεδομένα σε άλλες εταιρείες εξασφαλίζοντας έτσι τεράστια κέρδη.