Πως φτιάχνουμε Char Cloth

Το άναμμα της φωτιάς στη φύση είναι μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή και επιμονή. Ειδικά εάν αυτό το επιχειρήσουμε κατά την περίοδο του χειμώνα που οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές. Ένα από τα μυστικά της επιτυχίας είναι και το καλό προσάναμμα και ένα από τα καλύτερα προσανάμματα είναι και το Char Cloth (Τσάρκλοθ).

Το Char Cloth είναι ένα κομμάτι ύφασμα που έχει όλες τις ιδιότητες του κάρβουνου. Δηλαδή μπορεί να ανάψει ακόμα και με μια σπίθα από τον σπινθηριστή μας. Αυτό το γεγονός από μόνο του μας δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα γιατί τα υλικά που θα βρούμε στη φύση και θα χρησιμοποιήσουμε για προσάναμμα απαιτούν λόγω της υγρασίας πολύ κόπο και αρκετές προσπάθειες για να δώσουν φωτιά.

Για να φτιάξουμε το Char Cloth θα χρησιμοποιήσουμε βαμβακερό ύφασμα (100% Cotton) από ένα παλιό T-shirt ή ένα Jean. Το οποίο θα κόψουμε σε μικρά κομμάτια 5 εκατοστών. θα χρειαστούμε και ένα μικρό μεταλλικό κουτί που θα κλείνει ερμητικά στο οποίο θα κάνουμε μια μικρή τρύπα στο πάνω μέρος με ένα καρφί.

Βάζουμε τα κομματάκια με το ύφασμα μέσα στο κουτί και το κλείνουμε. Για να γίνει η μετατροπή του υφάσματος σε Char Cloth θα χρειαστούμε και μια πηγή θερμότητας. Αυτή μπορεί να είναι ένα καμινέτο προπανίου ή μια ψησταριά με κάρβουνα. Η διαδικασία θα πρέπει να γίνει σε εξωτερικό χώρο γιατί θα υπάρξει καπνός.

Όταν τοποθετήσουμε στη φωτιά το μεταλλικό κουτί θα παρατηρήσουμε ότι από την τρύπα στο καπάκι θα αρχίσει βγαίνει καπνός ίσως και φωτιά αυτό είναι κάτι αναμενόμενο. θα καταλάβουμε ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε όταν δεν θα βλέπουμε άλλο καπνό. Τότε θα αποσύρουμε το κουτί από την φωτιά και θα το αφήνουμε να κρυώσει. Κατά μέσο όρο όλη η διαδικασία θα πάρει γύρω στα 30 λεπτά. Όταν ανοίξουμε το κουτί θα δούμε ότι το ύφασμα έχει μαύρο χρώμα πλέον και αν τραβήξουμε ένα κομμάτι αυτό θα κόβεται με μεγάλη ευκολία.

Το Char Cloth με μερικές σπίθες από τον σπινθηριστή ανάβει εύκολα χωρίς φλόγα και σιγοκαίει. Αν το τοποθετήσουμε σε μια «φωλιά» με χόρτα και φυσήξουμε θα ανάψει αμέσως. Ενώ αν επιχειρήσουμε να ανάψουμε τα χόρτα απευθείας με το σπινθηριστή θα δυσκολευτούμε πολύ για να τα καταφέρουμε. Με το Char Cloth ακόμα και ένας αρχάριος με λίγη προπόνηση μπορεί να ανάψει πολύ εύκολα φωτιά.