Πώς να αποξηραίνουμε φρούτα και λαχανικά

Μερικοί από τους χειρότερους εχθρούς των τροφίμων είναι τα βακτήρια και η μούχλα που αναπτύσσονται λόγω της υγρασίας που υπάρχει στις τροφές. Η αποξήρανση αφαιρεί όλη την υγρασία και έτσι τα κρέατα, τα δημητριακά, τα λαχανικά και τα φρούτα μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεν είναι τυχαίο που η αφυδάτωση των τροφίμων έχει χρησιμοποιηθεί από αρκετούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο για το μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας. Οι ιθαγενείς στέγνωναν το κρέας σε χαμηλή φωτιά για να μπορέσουν να το διατηρήσουν για μέρες.

Σήμερα, υπάρχουν πολλές μέθοδοι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την αποξήρανση των τροφίμων.

Πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά πολύ καλά σε νερό που έχουμε προσθέσει και λεμόνι. Το λεμόνι θα βοηθήσει να μειωθεί χρονικά η όλη διαδικασία αποξήρανσης. Στην συνέχεια αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και τοποθετούμε τις λεπτές φέτες φρούτων και λαχανικών την μια δίπλα στην άλλη. Μετά βάζουμε το ταψί στο φούρνο. Η θερμοκρασία του φούρνου πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 40°C και 70°C. Τώρα ο χρόνος αποξήρανσης εξαρτάται από το είδος του τροφίμου και μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 5 και 12 ωρών. Παρακολουθούμε και όταν διαπιστώσουμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν γίνει τραγανά και δεν υπάρχει ίχνος υγρασίας ολοκληρώνουμε την διαδικασία.

Την ίδια μέθοδο μπορούμε να εφαρμόσουμε και με το φούρνο μικροκυμάτων με ολιγόλεπτα διαδοχικά διαστήματα ψησίματος και με συνεχή παρακολούθηση της διαδικασίας ώστε να μην τα κάψουμε αλλά να τα αποξηράνουμε σταδιακά.

Υπάρχουν και ειδικά μηχανήματα όπως ο αποξηραντής τροφίμων που πραγματοποιούν την διαδικασία αυτόματα με χρονοδιακόπτη ανάλογα με το είδος του τροφίμου.

Τα αφυδατωμένα φρούτα ή λαχανικά δεν χάνουν την θρεπτική τους αξία και μπορούμε να τα διατηρήσουμε σε γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς, σε σκοτεινό και στεγνό περιβάλλον για αρκετές μέρες.