Πώς να ψήσουμε το φαγητό μας σε πέτρα

Το μαγείρεμα σε πέτρα είναι μια παραδοσιακή μέθοδος παρασκευής φαγητού που πλέον συναντάμε κυρίως σε εξειδικευμένα εστιατόρια. Ωστόσο, οποιοσδήποτε μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το στυλ μαγειρέματος εάν βρει την κατάλληλη πέτρα και ξέρει πώς να ανάψει φωτιά.

Μην νομίζουμε ότι απλώς μπορούμε να πιάσουμε οποιοδήποτε βράχο και να τον ζεστάνουμε. Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη για να αποφύγουμε ένα ενδεχόμενο τραυματισμό.

Σε μια κατάσταση επιβίωσης μια τέτοια λύση είναι ιδιαίτερα σημαντική. Δεν χρειάζεται να κουβαλάμε τηγάνι, αρκεί να βρούμε την κατάλληλη πέτρα και να ψήσουμε την τροφή μας ομοιόμορφα εφόσον μπορούμε να διατηρήσουμε τη θερμότητα υπό έλεγχο. Τα τρόφιμα που μπορώ να μαγειρέψω σε πέτρα είναι κρέας, ψάρια, λαχανικά και ψωμί.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν είναι όλοι οι βράχοι ίδιοι. Τα διαφορετικά είδη πέτρας θα αντιδράσουν διαφορετικά στη θερμότητα που θα εφαρμόσουμε. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχει η πιθανότητα ο βράχος να εκραγεί. Αυτό θα συμβεί εάν ο βράχος είναι πορώδης και έχει απορροφήσει υγρασία. Όταν τον θερμάνουμε το νερό μετατρέπεται σε ατμό με αποτέλεσμα ο βράχος να σπάσει ή ακόμη και να εκραγεί.

Πώς μπορούμε να επιλέξουμε την σωστή πέτρα; Στην ιδανική περίπτωση, θέλουμε ένα βράχο που να είναι πυκνός χωρίς δομικά ελαττώματα. Πρέπει να μην είναι πορώδης και να μην βρίσκεται στο νερό. Αυτό το τελευταίο είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη κατά την επιλογή της κατάλληλης πέτρας.

Το σχήμα πρέπει να είναι επίπεδο με πάχος μεταξύ 5 με 10 εκατοστά. Επίσης, θα χρειαστούμε δύο ακόμα βράχους με επίπεδη πλευρά για να στηρίξουμε την κύρια πέτρα μας. Μας ενδιαφέρει να υπάρχει χώρος από κάτω για την φωτιά. Για να επιβεβαιώσουμε ότι κάναμε την σωστή επιλογή μπορούμε να κάνουμε μια δοκιμή τοποθετώντας την πέτρα πάνω στην φλόγα ή τα κάρβουνα και να απομακρυνθούμε για να δούμε πως θα αντιδράσει στην θερμότητα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αποφεύγουμε να αγγίξουμε το βράχο για αρκετή ώρα μετά το ψήσιμο γιατί αποθηκεύει αρκετή θερμότητα. Τον αφήνουμε να κρυώσει σταδιακά χωρίς να ρίξουμε νερό γιατί μπορεί να προκαλέσουμε την διάλυση του.