Πως θα προστατευθούμε από τα χημικά όπλα χωρίς εξοπλισμό

Ακόμα και τον εικοστό πρώτο αιώνα ένας μεγάλος αριθμός χωρών σε όλο τον κόσμο διαθέτη χημικά όπλα στο οπλοστάσιο του. Αν και υπάρχουν διεθνής συνθήκες που απαγορεύουν την κατασκευή, την αποθήκευση και την χρήση τους, ωστόσο αυτές δεσμεύουν αποκλειστικά και μόνο τις χώρες που τις έχουν επικυρώσει.

Η απειλή δεν προέρχεται μόνο από τα όπλα που έχουν στην κατοχή τους τα κράτη αλλά και από αυτά που έχουν κλαπεί τα τελευταία χρόνια από τρομοκρατικές οργανώσεις, τόσο κατά την διάρκεια του εμφυλίου στην Συρία όσο και στον πόλεμο της Λιβύης. Καθιστώντας περισσότερο επίκαιρη από ποτέ την πιθανότητα χρήσης χημικών όπλων είτε σε περίπτωση πολέμου είτε κατά την διάρκεια τρομοκρατικής επίθεσης.

Τα χημικά όπλα, χωρίζονται σε τέσσερις υποκατηγορίες:

1. Τα αέρια νεύρων. Είναι τα λεγόμενα νευροπαραλυτικά. Προκαλούν παράλυση των λειτουργιών τους σώματος όπως είναι και η αναπνοή. Τέτοια αέρια είναι το Σαρίν, το Σομάν κτλ.

2. Τα αέρια αίματος. Είναι αέρια άχρωμα και άοσμα και αποτελούνται κυρίως κυάνιο και αρσενικό.

3. Τα καυστικά αέρια. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα εάν τα εισπνεύσουμε, αλλά ακόμα και αν έρθουν σε επαφή με το δέρμα προκαλούν εγκαύματα και φουσκάλες. Τα πιο γνωστά είναι το αέριο μουστάρδας και ο λεβισίτης.

4. Τα ασφυξιογόνα αέρια. Προσβάλουν τα μάτια και το δέρμα ενώ εάν τα εισπνεύσουμε προκαλούν ασφυξία λόγω συγκέντρωσης υγρών. Τέτοια αέρια είναι το χλώριο και το φωσγένιο.

Για να προφυλαχθούμε χρειάζεται να εφοδιαστούμε με τον κατάλληλο εξοπλισμό που περιλαμβάνει προστατευτική στολή και μάσκα με φίλτρο ειδικού τύπου. Μάλιστα αυτός ο εξοπλισμός είναι ιδιαίτερα δαπανηρός για να μπορέσουμε να τον αποκτήσουμε. Δεν είναι τυχαίο που τέτοιου είδους εξοπλισμό διαθέτουν σχεδόν αποκλειστικά οι ένοπλες δυνάμεις.

Αλλά ακόμα και αν αγοράσουμε αυτόν τον πανάκριβο εξοπλισμό. Τι θα κάνουμε εάν η επίθεση εκδηλωθεί όταν θα είμαστε στον δρόμο ή στην εργασία μας;

Υπάρχουν τρόποι να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις μιας χημικής επίθεσης;

Το πρώτο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να αναγνωρίσουμε έγκαιρα ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια χημική επίθεση. Αν και πολλά επικίνδυνα αέρια είναι άοσμα, ωστόσο κάποια άλλα μυρίζουν έντονα σαν φρεσκοκομμένο ή σαπισμένο γρασίδι (φωσγένιο), σάπιο αυγό (λεβισίτης), χλωρίνη (χλώριο), σκόρδο (υπερίτης).

Επιπρόσθετα, οι μαζικοί θάνατοι ζώων και η έλλειψη εντόμων αποτελούν ένα ακόμα σημάδι προειδοποίησης. Τα έντομα και τα πτηνά παρουσιάζουν ιδιαίτερη ευαισθησία στους χημικούς παράγοντες και ο μαζικός και ανεξήγητος θάνατος τους, αποτελούν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα επίθεσης με χημικά.

Επίσης, εάν δούμε στον εαυτό μας ή στους ανθρώπους γύρω μας να εμφανίζονται συμπτώματα όπως εμετός, σπασμοί, έντονος ερεθισμός στα μάτια, δυσκολία στην αναπνοή, εκζέματα στο δέρμα πρέπει να κινητοποιηθούμε και να λάβουμε τις κατάλληλες προφυλάξεις.

Μια άμεση ενέργεια είναι να απομακρυνθούμε γρήγορα από το σημείο της επίθεσης. Εάν η χημική επίθεση έχει πραγματοποιηθεί εν όσο βρισκόμαστε στην δουλειά μας και το κτίριο στο οποίο βρισκόμαστε δεν μπορεί να εκκενωθεί πρέπει να ανεβούμε σε ανώτερο υψομετρικά επίπεδο καθώς πολλά θανατηφόρα χημικά αέρια είναι πυκνότερα από τον αέρα και έχουν την τάση να παρουσιάζουμε μεγαλύτερη συγκέντρωση σε χαμηλότερους ορόφους και υπόγεια. Ανεβαίνουμε λοιπόν στον υψηλότερο όροφο που μπορούμε να πάμε.

Μια άλλη επιλογή που προτείνουν τα στρατιωτικά εγχειρίδια είναι να κλειστούμε σε ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα και να σφραγίσουμε την χαραμάδα της πόρτας ώστε να εμποδίσουμε την είσοδο των επικίνδυνων ουσιών στον χώρο.

Αν εντέλει βρεθούμε σε περιοχή που δεν έχει επηρεαστεί από τη χημική επίθεση, πρέπει να εστιάσουμε άμεσα στην απολύμανση μας. Απορρίπτουμε γρήγορα όλα όσα μεταφέρουμε και φοράμε. Εάν υπάρχει η δυνατότητα ξεκινάμε ντους με ζεστό νερό και χρησιμοποιώντας σαπούνι και σαμπουάν τρίβουμε σχολαστικά κάθε ίντσα του σώματός μας για να βεβαιωθούμε ότι δεν έχουν παραμείνει μολυσματικοί παράγοντες.

Η απειλή μιας χημικής επίθεσης μπορεί να είναι πολύ τρομακτική εμπειρία. Ωστόσο, αν παραμείνουμε ψύχραιμοι και εφαρμόσουμε τις συμβουλές των ειδικών είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρουμε. Εξάλλου η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στις χώρες υψηλού κινδύνου και η απειλή εκδήλωσης μιας τέτοιου είδους επίθεσης παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.