Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Κάθε οικογένεια που διαθέτει μονοκατοικία με κήπο χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο 1800 λίτρα νερού την ημέρα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ. Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο πόσιμο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά αλλά και για την προσωπική μας υγιεινή ιδιαίτερα σε μια κατάσταση κρίσης;

Πριν αρκετά χρόνια τα νοικοκυριά έπαιρναν το νερό τους από πηγές ή πηγάδια. Σήμερα, αρκεί να ανοίξουμε την βρύση του σπιτιού μας και να έχουμε άφθονο νερό. Αυτή η ευκολία έχει σαν αποτέλεσμα να σπαταλάμε πολύ περισσότερο νερό από αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε χώρες με διαφορετικές κοινωνικές συνήθειες καθημερινά καταναλώνονται κατά άτομο 145 λίτρα μόνο για την τουαλέτα, το μπάνιο και την περιποίηση του σώματος. Ενώ στις αναπτυγμένες χώρες, χρησιμοποιούνται ποσότητες νερού που φτάνουν μέχρι τα 400 λίτρα νερού ανά άτομο!

Στην τουαλέτα κάθε φορά που τραβάμε το καζανάκι, χρησιμοποιούμε περίπου 15 λίτρα καθαρού πόσιμου νερού, δηλαδή περίπου 10 μεγάλα μπουκάλια νερό. Όμως η μεγαλύτερη κατανάλωση γίνετε στο μπάνιο αφού σπαταλάμε στο ντους 10 λίτρα το λεπτό! Επίσης, μια βρύση που στάζει μέσα σε ένα χρόνο μπορεί να σπαταλήσει νερό που θα επαρκούσε για να γεμίσουμε 35 φορές μια μπανιέρα! Το νερό δεν το σπαταλάμε μόνο, αλλά το ρυπαίνουμε κιόλας με απορρυπαντικά και τα άλλα χημικά που ρίχνουμε στο νερό, που τις περισσότερες φορές καταλήγουν στη φύση.

Επιστημονικές μελέτες που λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου καταλήγουν ότι χρειαζόμαστε καθημερινά περίπου 50 λίτρα νερού προκειμένου να ικανοποιήσουμε τις προσωπικές και οικιακές μας ανάγκες. Δηλαδή, οκτώ φορές λιγότερο από τον μέσο όρο κατανάλωσης!