Πρόπολη: Το φυσικό αντιβιοτικό

Είχε αναφερθεί σε αυτή ο Ιπποκράτης τονίζοντας τις εκπληκτικές ιδιότητές της για τη θεραπεία των πολεμιστών που είχαν τραυματιστεί από τα εχθρικά βέλη, ενώ λειτουργούσε αποτελεσματικά ως φυσικό φάρμακο κατά των μολύνσεων και του πυρετού. Η πρόπολη είναι μια ρητινώδης, κολλητική ουσία, που παράγεται από τις μέλισσες για να θωρακίσουν την κυψέλη από τους ξένους εισβολείς.

Είναι ταυτόχρονα αντιβιοτικό, αντισηπτικό, αντιφλεγμονώδες, αντιικό, μυκητοκτόνο, αντιπαρασιτικό, αναισθητοποιεί και επουλώνει τάχιστα τον τραυματισμένο ιστό ενώ ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Όλες αυτές τις εκπληκτικές ιδιότητές της πρόπολης τις ανακάλυψαν οι αρχαίοι Έλληνες μελισσοκόμοι όταν παρατήρησαν ότι οι μέλισσες αφού εξουδετέρωναν τον εισβολέα που απειλούσε την κυψέλη τον κάλυπταν στην συνέχεια μια σκουρόχρωμη ρητινώδης, κολλητική ουσία δημιουργώντας ένα κουκούλι προστασίας για να αποφύγουν την μόλυνση από την αποσύνθεσή που θα έθετε σε κίνδυνο όλο τον πληθυσμό της κυψέλης.

Το ονόμαζαν και μαύρο κερί και επειδή το έβρισκαν συνήθως πιο κοντά στην είσοδο της «πόλης» των μελισσών του έδωσαν το όνομα προ-πόλη. Την πρόπολη τη βρίσκει κανείς σε πολλές μορφές, η πιο κοινή μορφή της είναι το διάλυμα σε αλκοόλ, το βάμμα, που βρίσκει κανείς τώρα πια σε όλα σχεδόν τα φαρμακεία.