Σακίδιο αστικής επιβίωσης

Πρόκειται για ένα σακίδιο έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνει ένα βασικό αριθμό πραγμάτων που θα μας βοηθήσουν να επιβιώσουμε σε μια ακραία κατάσταση μέχρι να φτάσουν οι διασώστες ή να απομακρυνθούμε από την επικίνδυνη ζώνη. Την δημιουργία του συστήνουν οι κυβερνητικές υπηρεσίες αρκετών χωρών και κατά κανόνα εμπεριέχει ένα ελάχιστο σύνολο ρούχων, ειδών υγιεινής, φαρμάκων, εργαλείων και τροφίμων.

Ποια πράγματα πρέπει να περιλαμβάνει:

1. Φακός.

2. Μίνι ραδιοφωνικό δέκτη με δυνατότητα λήψης VHF ή FM.

3. Ανταλλακτικές μπαταρίες.

4. Μαχαίρι γενικής χρήσης με σετ εργαλείων.

5. Σπίρτα ή αναπτήρα BIC.

6. Τρόφιμα και νερό για τρεις ημέρες. Κονσέρβες, ενεργειακές μπάρες, ξηρούς καρπούς. Η ελάχιστη ποσότητα νερού για να αποφύγουμε την αφυδάτωση είναι 0,5 λίτρο ανά ημέρα.

7. Τραπεζικές κάρτες και μετρητά.

8. Αντίγραφα σημαντικών εγγράφων. Διαβατήριο, άδεια οδήγησης, πιστοποιητικό γέννησης, έγγραφα που επιβεβαιώνουν την ιδιοκτησία ακίνητης περιουσίας και αυτοκινήτου και άλλα σημαντικά έγγραφα. Είναι καλύτερα να τα βάλουμε σε αδιάβροχη συσκευασία και να τα τοποθετήσουμε έτσι ώστε να βγαίνουν εύκολα.

9. Κουτί πρώτων βοηθειών. Βαμβάκι, επιδέσμους, έμπλαστρα, ιώδιο, ενεργός άνθρακας, αντιπυρετικά, αναλγητικά, φάρμακα για αλλεργίες, διάρροιες και εντερικές λοιμώξεις. Επίσης, φάρμακα που συνταγογραφούνται από γιατρό και πρέπει να λαμβάνονται τακτικά.

10. Αντίγραφα κλειδιών σπιτιού και αυτοκινήτου.

11. Χάρτης περιοχής, αδιάβροχη πυξίδα και ρολόι.

12. Φθηνό κινητό τηλέφωνο με φορτιστή.

13. Σφυρίχτρα ή άλλη συσκευή σηματοδότησης.

14. Σακούλες σκουπιδιών χωρητικότητας 120 λίτρων, 5–6 τεμ.

15. Φαρδιά υφασμάτινη ταινία.

16. Κλωστές με βελόνες.

17. Άνετα παπούτσια και ρούχα. Δύο σετ εσώρουχα, δύο ζευγάρια κάλτσες, εφεδρικό παντελόνι, πουκάμισο ή σακάκι, αδιάβροχο, καπέλο, γάντια, κασκόλ.

18. Προϊόντα υγιεινής. Οδοντόβουρτσα με οδοντόκρεμα , σαπούνι, πετσέτα, χαρτί υγείας, υγρά μαντηλάκια.

19. Μαγειρικά σκεύη. Μικρή μεταλλική χύτρα κάμπινγκ, κουτάλι, πιρούνι και μια μεταλλική κούπα.