Συμβουλές επιβίωσης σε περίπτωση σεισμού

Ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές και να οδηγήσει στην απώλεια ανθρώπινων ζωών. Μπορεί να αντιμετωπιστεί από τον άνθρωπο αρκεί να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος και να αντιδράσει σωστά την ώρα του σεισμού.

Η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερα σεισμογενείς χώρα και οι σεισμικές δονήσεις είναι ένα σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Για την προστασία την δική μας αλλά και της οικογένειας μας καλό να έχουμε μεριμνήσει πριν το σεισμό και να έχουμε λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι.

Παρατηρώντας το εσωτερικό του σπιτιού μπορούμε να επισημάνουμε ενδεχόμενες επικίνδυνες καταστάσεις και να τις διορθώσουμε. Για παράδειγμα ένα ψηλό έπιπλο, όπως είναι η βιβλιοθήκη σε περίπτωση σεισμού ενδέχεται να μετακινηθεί και να μας πλακώσει. Τέτοιου είδους έπιπλα θα πρέπει να τα στερεώσουμε στον τοίχο. Επίσης, ένα μεγάλο κάδρο ή ένα ράφι πάνω από τον καναπέ στον οποίο καθόμαστε μπορεί να γίνει αιτία τραυματισμού. Δεν αρκεί το κτίριο να είναι αντισεισμικό θα πρέπει και η εσωτερική διακόσμηση να έχει διαμορφωθεί με ασφάλεια.

Όλα τα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να γνωρίζουν ποιος είναι ο κοντινότερος ανοιχτός και ασφαλής χώρος στον οποίο θα κατευθυνθούν αμέσως μετά τον σεισμό. Επιπλέον, πρέπει να είμαστε εφοδιασμένοι με κάποια βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Όπως είναι ένα φαρμακείο, ένα φορητό ραδιόφωνο και ένας φακός.

Την ώρα του σεισμού δεν τρέχουμε πανικόβλητοι προς την σκάλα. Το πιθανότερο είναι να τραυματιστούμε πάνω στον πανικό μας. Όταν ξεκινήσει η σεισμική δόνηση σπεύδουμε να καλυφθούμε κάτω από ένα γερό ξύλινο τραπέζι που θα μας προφυλάξει από σουβάδες και από την πτώση αντικειμένων.

Αν δεν υπάρχει τραπέζι στο χώρο στον οποίο βρισκόμαστε, σκύβουμε στο μέσον του δωματίου και προστατεύουμε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα μας. Αμέσως μετά αναζητούμε τους οικείους μας και κατεβαίνουμε με ψυχραιμία από την σκάλα και όχι από το ασανσέρ. Δεν θέλουμε σε μια ενδεχόμενη διακοπή ρεύματος να εγκλωβιστούμε μέσα σε αυτό.

Στην συνέχεια κατευθυνόμαστε στο προεπιλεγμένο ανοιχτό και ασφαλή χώρο φροντίζοντας να σταθούμε μακριά από προσόψεις κτιρίων και ηλεκτροφόρα καλώδια.

Η εμπειρία αιώνων έχει αποδείξει ότι φυσικά φαινόμενα όπως είναι ο σεισμός δεν μπορούν να μας απειλήσουν αν δεν το επιτρέψουμε εμείς με την απερισκεψία και την άγνοια μας.