Συλλογή βρόχινου νερού

Η συλλογή βρόχινου νερού είναι μια εναλλακτική μέθοδος που εφαρμόζεται σε άνυδρες περιοχές που δεν υπάρχει πρόσβαση σε φυσικές πηγές νερού. Μπορεί να φαντάζει ως μια αρκετά απλή διαδικασία, όμως υπάρχουν πολλοί λόγοι που αυτή μπορεί να πάει στραβά. Εάν θέλουμε να συλλέξουμε βρόχινο νερό με αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο καλό είναι να αποφύγουμε κάποια σημαντικά λάθη.

Λάθος 1. Χρησιμοποιούμε το λάθος δοχείο
Ενώ υπάρχουν πολλά δοχεία που μπορούν να συγκεντρώσουν νερό, εντούτοις δεν είναι όλα κατάλληλα για τη συλλογή και αποθήκευση πόσιμου νερού. Κάποια δοχεία μπορούν να μολύνουν με επικίνδυνες χημικές ουσίες το νερό μας. Είναι δοχεία που προορίζονται για άλλες χρήσεις και δεν είναι σωστό να αποθηκεύουμε σε αυτά νερό που θέλουμε να πιούμε. θα πρέπει πρώτα να έχουμε ελέγξει αν είναι κατάλληλα για την χρήση που θέλουμε.

Λάθος 2. Δεν έχουμε συγκεντρώσει αρκετό
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο νερό χρειαζόμαστε καθημερινά. Δεν πρέπει να υπολογίζουμε μόνο την ποσότητα νερού που θέλουμε για την πόση, είναι και το νερό που χρειαζόμαστε για να μαγειρέψουμε και για την ατομική μας υγιεινή. Για να φτιάξουμε ένα αξιόπιστο σύστημα συλλογής βρόχινου νερού πρέπει πρώτα να υπολογίσουμε πόσο νερό καλύπτει ρεαλιστικά τις καθημερινές μας ανάγκες. Εάν δεν το κάνουμε μπορεί να καταλήξουμε με ένα σύστημα που δεν θα μας παρέχει το νερό που χρειαζόμαστε.

Λάθος 3. Δεν φιλτράρουμε το νερό πριν το πιούμε
Θεωρητικά, το βρόχινο νερό είναι καθαρό και ασφαλές. Ωστόσο, αυτό προϋποθέτει ότι δεν έχει έρθει σε επαφή με βρωμιές και μολυσματικούς παράγοντες πριν καταλήξει στο ποτήρι μας. Βέβαια, η πιθανότητες να αρρωστήσουμε πίνοντας βρόχινο νερό είναι λιγότερες από το να πάρουμε νερό από μια λίμνη ή ένα ποτάμι. Για να αποφύγουμε κάθε κίνδυνο που μπορεί να απειλήσει την υγεία μας καλό είναι να έχουμε φιλτράρει πρώτα το νερό πριν το καταναλώσουμε.

Λάθος 4. Βιαζόμαστε να συλλέξουμε νερό
Πολλοί άνθρωποι βιάζονται να αρχίσουν το μάζεμα του νερού αμέσως με τις πρώτες σταγόνες της βροχής. Είναι όμως πολύ σημαντικό να αφήσουμε την βροχή να ξεπλύνει την επιφάνεια που χρησιμοποιούμε για την συλλογή του νερού πριν αρχίσουμε να το συγκεντρώνουμε. Οι λόγοι είναι προφανείς γιατί μαζί με το νερό μπορεί να μαζέψουμε κάθε είδους σκουπίδια όπως σκόνη, πετραδάκια, φύλλα δένδρων και άλλα.

Λάθος 5. Δεν είναι λειτουργικό το σύστημα μας
Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας είναι η λειτουργικότητα της κατασκευής μας. Αν κάθε φορά που θέλουμε να πάρουμε το νερό που έχει συγκεντρωθεί θα πρέπει να ξεστήσουμε το σύστημα που έχουμε κατασκευάσει τότε αυτό αποτελεί πρόβλημα. Πρέπει η κατασκευή μας να είναι πρακτική και αξιόπιστη ώστε να αποτελεί μια συνεχής πηγή παροχής νερού.