Θερμάστρα εκτάκτου ανάγκης

Είναι μια κατασκευή που μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας χρησιμοποιώντας υλικά που ήδη έχουμε στο σπίτι μας. Είναι η ιδανική λύση εάν πρέπει να θερμάνουμε ένα δωμάτιο χωρίς την χρήση ηλεκτρικού ή άλλου θερμαντικού σώματος. Επίσης, δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις για την κατασκευή της.

Τα υλικά που χρειαζόμαστε για την αυτοσχέδια θερμάστρα είναι δυο κεραμικές γλάστρες, αρκεί να είναι διαφορετικού μεγέθους ώστε να χωρά η μια μέσα στην άλλη. Ένα μεγάλο μπουλόνι, μερικά παξιμάδια και ροδέλες. Καθώς και ένα πήλινο πιάτο ή δυο τούβλα για να ακουμπήσουμε πάνω την θερμάστρα μας.

Υπάρχουν δυο τρόποι κατασκευής, και στους δυο θα χρειαστεί να ανοίξουμε μια τρύπα στον πάτο από τις γλάστρες εάν δεν υπάρχει ήδη.

Με τον πρώτο τρόπο θα περάσουμε το μπουλόνι από τον πάτο της μεγάλης γλάστρας και αφού τοποθετήσουμε μια ροδέλα και ένα παξιμάδι θα συνεχίσουμε με την δεύτερη γλάστρα προσθέτοντας ακόμα μια ροδέλα και ένα παξιμάδι για να τις ασφαλίσουμε.

Με τον δεύτερο τρόπο δεν θα χρειαστούμε μπουλόνι, απλά θα τοποθετήσουμε τις γλάστρες ανάποδα την μια πάνω στην άλλη. Αφήνοντας ανοιχτή την οπή της βάσης για να εξέρχεται ο θερμός αέρας.

Στην συνέχεια βάζουμε στο πάτωμα το πήλινο πιάτο ή τα τούβλα και ανάβουμε τέσσερα ρεσώ και τοποθετούμε τις γλάστρες από επάνω. θα παρατηρήσουμε ότι όσο περνάει η ώρα ο χώρος μας θα αρχίσει να ζεσταίνεται. Ο θερμός αέρας εγκλωβίζεται ανάμεσα στα τοιχώματα των δυο γλαστρών με αποτέλεσμα αυτές να αναπτύξουν μεγάλη θερμοκρασία. Μετά από μια ώρα δεν θα μπορούμε να τις ακουμπήσουμε γιατί θα καίνε. Αν χρησιμοποιήσουμε τα μεγάλα ρεσώ θα έχουμε θέρμανση τουλάχιστον για τέσσερις ώρες.

Ένα τέτοιο θερμαντικό σώμα είναι ικανό να θερμάνει άνετα ένα δωμάτιο.

null