Τι κάνουμε αν συναντήσουμε αρκούδα

Μια βόλτα στο δάσος πέρα από την ευχάριστη πλευρά της περιηγήσεις στη φύση εγκυμονεί και ορισμένους κινδύνους. Ένας από αυτούς είναι το να συναντήσουμε ξαφνικά μπροστά μας μια αρκούδα. Τι πρέπει να γνωρίζουμε ώστε ένα τέτοιο συμβάν να μην αποβεί μοιραίο για εμάς και τους συντρόφους μας;

1. Παρατηρούμε το έδαφος για σημάδια. Η αρκούδα σχεδόν πάντα ακολουθεί συγκεκριμένα μονοπάτια για της καθημερινές της μετακινήσεις. Έτσι, μοιραία αφήνει σημάδια και αποτυπώματα που ένας προσεκτικός παρατηρητής εύκολα μπορεί να αναγνωρίσει. Αν δεν επιθυμούμε λοιπόν να την συναντήσουμε δεν βαδίζουμε στο ίδιο μονοπάτι με αυτήν.

2. Αν ξαφνικά την συναντήσουμε μένουμε ακίνητοι. Το πρώτο που οφείλουμε να κατανοήσουμε είναι ότι πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να μην δείξουμε με την συμπεριφορά και τις κίνησης μας ότι αποτελούμε απειλή για την αρκούδα.

3. Αποφεύγουμε να πιάσουμε ξύλο ή πέτρα. Με σπασμωδικές κινήσεις όπως το να αρπάξουμε ένα ξύλο και να αρχίσουμε να το κουνάμε απειλητικά ή να πετάξουμε πέτρες προς το μέρος της, το μόνο που μπορεί να πετύχουμε είναι να την εξαγριώσουμε και να την στρέψουμε εναντίον μας.

4. Δεν πανικοβαλλόμαστε αν την δούμε να σηκώνεται στα δυο πόδια. Η εμπειρία έχει δείξει ότι η όρθια στάση δεν δηλώνει επιθετική συμπεριφορά είναι περισσότερο ένδειξη ανίχνευσης και περιέργειας.

5. Οπισθοχωρούμε ήρεμα. Δεν γυρίζουμε την πλάτη και αρχίζουμε να τρέχουμε. Αυτό είναι ότι χειρότερο γιατί η αρκούδα παρά τον όγκο της μπορεί να μας προλάβει αν το θελήσει. Οπισθοχωρούμε ήρεμα και αργά χωρίς να την χάσουμε από τα μάτια μας δείχνοντας σεβασμό στην κυριαρχία της στο δάσος, που άλλωστε είναι ένας χώρος που της ανήκει δικαιωματικά.