Τι κάνουμε εάν κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος

Ο στρατιωτικός νόμος κηρύσσεται για να επιτρέψει στον στρατό να αποκαταστήσει τον νόμο και την τάξη κατά τη διάρκεια ανεξέλεγκτων κοινωνικών κρίσεων. Εφαρμόζεται μόνο ως έσχατη λύση όταν ο κυβερνητικός μηχανισμός βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης.

Ο στρατιωτικός νόμος ενεργοποιείται εάν συμβεί ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμβάντα:

– Τρομοκρατικές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας

– Ανεξέλεγκτες κοινωνικές ταραχές και διαμαρτυρίες

– Πόλεμος μεταξύ χωρών

– Στρατιωτικά πραξικοπήματα

Όταν κηρύσσεται ο στρατιωτικός νόμος, ενεργοποιείται το σύστημα στρατιωτικής δικαιοσύνης με όλες τις σκληρές, μονόπλευρες διοικητικές διαδικασίες. Αυτή η κατάσταση αναστέλλει αυτόματα ορισμένα από τα
δικαιώματα μας. Προτού το καταλάβουμε, είμαστε περιορισμένοι στο πότε και πού θα πάμε, τι θα πούμε, με ποιον θα συναναστραφούμε και πώς να απαντούμε πλέον σε έρευνες και συλλήψεις της αστυνομίας.

Ας εξετάσουμε λοιπόν ορισμένα βήματα που θα μας βοηθήσουν να επιβιώσουμε από ένα τέτοιο γεγονός.

– Διατηρούμε χαμηλό προφίλ.

Σε μια παρόμοια κατάσταση, είναι καλύτερο να διατηρούμε χαμηλό προφίλ και να αποφεύγουμε να τραβούμε την προσοχή πάνω μας. Με αυτόν τον τρόπο, εμείς και η οικογένεια μας δεν θα γίνουμε θύματα επιθετικής συμπεριφοράς. Άτομα και ομάδες που ξεχωρίζουν είναι πιθανότερο να πέσουν θύματα, είτε από τις δυνάμεις ασφαλείας είτε από αδίστακτους κακοποιούς που εκμεταλλεύονται τέτοιες ευκαιρίες για να κλέψουν και να λεηλατήσουν.

– Αποφεύγουμε τον κίνδυνο σύλληψης.

Ένα παρόμοιο ενδεχόμενο μπορεί να είναι καταστροφικό για εμάς και τους δικούς μας. Φανταστείτε την καταστροφή που θα πλήξει μια οικογένεια, της οποίας ο πατέρας έχει συλληφθεί. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο εκθέτει τα μέλη της οικογένειας σε αφάνταστους συναισθηματικούς και ουσιαστικούς κινδύνους. Επομένως, καλό είναι να μην βρισκόμαστε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή.

– Διαθέτουμε απόθεμα βασικών προμηθειών.

Η αποθήκευση βασικών τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης είναι η πιο κρίσιμη ενέργεια που μπορούμε να κάνουμε καθώς προετοιμαζόμαστε για παρόμοιες αβέβαιες καταστάσεις. Πρέπει να θεωρήσουμε αυτές τις προμήθειες ως τη σωτηρία μας απέναντι σε επικίνδυνους καιρούς.

Προτιμούμε τρόφιμα που δεν αλλοιώνονται όπως κονσέρβες κρέατος, ξηρά δημητριακά, αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά, παστεριωμένο γάλα μεγάλης διάρκειας ζωής και πρόσθετα υψηλής ενέργειας όπως η ζάχαρη. Αυτά τα τρόφιμα παραμένουν βρώσιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρέχοντας την απαραίτητη τροφή για επιβίωση.

Επίσης, πρέπει να περιλάβουμε στις προμήθειες μας φάρμακα, κιτ πρώτων βοηθειών, μπαταρίες και οποιοδήποτε άλλο απαραίτητο υλικό.