Το πολυτιμότερο εργαλείο επιβίωσης

Αν πρέπει να διαλέξουμε ένα και μοναδικό εργαλείο για να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε τις βασικές μας ανάγκες σε μια κατάσταση επιβίωσης. Θα πρέπει πρώτα να καταλήξουμε ποιά είναι τα κριτήρια που θα πρέπει αυτό να καλύπτει ώστε να κριθεί κατάλληλο για μια τόσο δύσκολη και απαιτητική αποστολή.

Οι βασικότερες ανάγκες σε μια κατάσταση επιβίωσης είναι κατά κύριο λόγο τέσσερις. Πρώτη, είναι η δυνατότητα κατασκευής ενός καταφυγίου. Δεύτερη, το άναμμα της φωτιάς. Τρίτη και ιδιαίτερα σημαντική είναι η ανεύρεση και το φιλτράρισμα του νερού και τέλος τέταρτη η αναζήτηση της τροφής.

Σύμφωνα με την άποψη των ειδικών το εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει σε όλες αυτές τις εργασίες είναι ένα μαχαίρι καλής ποιότητας. Με δεδομένη την προϋπόθεση πως ο άνθρωπος που θα το χειρίζεται θα διαθέτει και τις απαραίτητες γνώσεις.

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά. Για την κατασκευή ενός καταφυγίου με φυσικά υλικά αυτονόητο είναι πως θα χρειαστούμε ένα μαχαίρι μας για να τεμαχίσουμε τα κλαδιά που θα χρησιμοποιήσουμε για να στήσουμε το κατάλυμα μας. Οι γνώσεις που απαιτούνται δεν είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένες αρκεί να είμαστε εξοικειωμένοι σε παρόμοιες κατασκευές.

Επίσης, για το άναμμα της φωτιάς θα χρησιμοποιήσουμε και πάλι υλικά που υπάρχουν στη φύση. Ένας πρακτικός τρόπος είναι η μέθοδος του τόξου που έχουμε αναλύσει σε προηγούμενο άρθρο. Φαντάζει ως μια πρωτόγονη μέθοδος όμως είναι δοκιμασμένη και ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Όσον αφορά το νερό το σημαντικότερο δεν είναι η ανεύρεση αυτή καθαυτή του νερού όσο το φιλτράρισμα του. Η Ελλάδα δεν είναι ένας άνυδρος τόπος όπως η έρημος όπου το νερό είναι δυσεύρετο. Όλο και κάποιο ποτάμι ή ρυάκι θα βρεθεί στο δρόμο μας. Το σημαντικότερο ζητούμενο είναι πως θα καταστήσουμε το νερό αυτό κατάλληλο για πόση. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την δημιουργία ενός φίλτρου με φυσικά υλικά. Εδώ απαιτούνται κάπως πιο εξειδικευμένες γνώσεις αλλά σίγουρα ένα μαχαίρι κρίνετε και πάλι απαραίτητο.

Σχετικά με την τροφή ένα μαχαίρι μπορεί να μας βοηθήσει εξίσου καλά τόσο στο κυνήγι, όσο και στην επεξεργασία του θηράματος μετά για να το μαγειρέψουμε. Επιπλέον, μπορούμε να φτιάξουμε και πρωτόγονα όπλα όπως το ακόντιο ή το τόξο που θα διευρύνουν ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες μας στο κυνήγι.

Καταλήγοντας, διαπιστώνουμε ότι το μαχαίρι είναι ένα εργαλείο που στα χέρια ενός έμπειρου ατόμου μπορεί να βοηθήσει να πραγματοποιηθούν ένας μεγάλος αριθμός εργασιών. Όμως, πηγαίνοντας την σκέψη μας ένα βήμα παραπέρα αντιλαμβανόμαστε ότι βασικά η ίδια γνώση είναι το σημαντικότερο εφόδιο που θα χρειαστούμε σε μια κρίσιμη κατάσταση. Ένα άτομο με τις κατάλληλες γνώσεις και ισχυρή θέληση μπορεί να επιβίωση ακόμα και χωρίς κάποιο εργαλείο. Συμπεραίνουμε, λοιπόν πως τελικά το πολυτιμότερο εργαλείο επιβίωσης είναι η ίδια η γνώση.