Τσιμπήματα εντόμων και πως θα τα αναγνωρίσουμε

Το τσίμπημα ενός εντόμου προκαλεί συνήθως πόνο και πρήξιμο στο δέρμα που είναι κάτι πολύ ενοχλητικό. Ωστόσο ορισμένα έντομα μπορούν να προκαλέσουν στο θύμα τους αλλεργικό σοκ ή να μεταδώσουν ακόμη και ασθένειες. Είναι σημαντικό λοιπόν να αναγνωρίσουμε το είδος του τσιμπήματος για να μπορέσουμε να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα.

Μέλισσα. Το πρώτο που αντιλαμβανόμαστε μετά το τσίμπημα είναι το δέρμα να κοκκινίζει και να πρήζεται τοπικά. Στην συνέχεια είναι πιθανό θα αισθανθούμε ένα μικρό κάψιμο καθώς και φαγούρα. Πρέπει να αφαιρέσουμε άμεσα το κεντρί που παραμένει στο δέρμα ώστε να νιώσουμε ανακούφιση. Αυτό μπορεί να γίνει με ένα τσιμπιδάκι και την χρήση μιας σύσκεψης αναρρόφησης. Εάν δεν είμαστε αλλεργικοί στο δηλητήριο της μέλισσας δεν χρειάζεται να ανησυχούμε τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν σύντομα.

Σφήκα. Το τσίμπημα της σφήκας είναι παρόμοιο με αυτό της μέλισσας προκαλώντας κοκκινίλα και πρήξιμο. Σε αντίθεση όμως με την μέλισσα η σφήκα μπορεί να μας τσιμπήσει πολλές φορές. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ακόμα και αναφυλακτικό σοκ στο θύμα θέτοντας την υγεία του σε κίνδυνο. Για αυτό πρέπει να γνωρίζουμε εκ των προτέρων εάν είμαστε αλλεργικοί για να δράσουμε ανάλογα.

Κουνούπι. Τα κουνούπια επιτίθενται συνήθως σε ακάλυπτες περιοχές του σώματος. Το τσίμπημα τους προκαλεί ένα μικρό κόκκινο σημαδάκι. Όταν θα μας τσιμπήσουν θα εκχύσουν στο δέρμα σάλιο με αντιπηκτικές ιδιότητες ώστε να διευκολύνουν την αναρρόφηση του αίματος και να τραφούν. Τα κουνούπια είναι φορείς πολλών μολυσματικών ασθενειών και δίκαιος έχουν χαρακτηριστεί ως ο νούμερο ένα φονέας των ανθρώπων παγκοσμίως.

Τσιμπούρι. Το τσιμπούρι δεν πετά ούτε πηδά απλά σκαρφαλώνει στο σώμα μας και τσιμπά. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα έντομα προσκολλάται για μεγάλο χρονικό διάστημα όπου τρέφεται και μεγαλώνει από το αίμα του θύματος. Ζει συνήθως σε περιοχές με πυκνή και ψηλή βλάστηση. Τη στιγμή που θα μας τσιμπήσει σπάνια εκδηλώνεται πόνος. Η απομάκρυνση του από το δέρμα μπορεί να γίνει με κάποιο τσιμπιδάκι ή λαβίδα. Ωστόσο, συνιστάται η επίσκεψη στον γιατρό ώστε το τσιμπούρι να αφαιρεθεί πλήρως και με τον σωστό τρόπο για να μην μείνει μέρος του παρασίτου στο δέρμα μας. Tα τσιμπούρια όπως και τα κουνούπια αποτελούν επίσης φορείς σημαντικών ασθενειών.

Ψύλλος. Συνήθως επιτίθεται στα πόδια. Μοιάζει με το τσίμπημα των κουνουπιών όμως το δάγκωμα του ψύλλου είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό, αφού προκαλεί έντονη και οδυνηρή φαγούρα. Παράλληλα όμως είναι και επικίνδυνο, επειδή τα έντομα αυτά αποτελούν ενδιάμεσους ξενιστές για πολλά παράσιτα.