Η ευεργετικές ιδιότητες που διαθέτουν τα βότανα ήταν γνωστές στους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι τις αξιοποιούσαν στο μέγιστο βαθμό για την δημιουργία σκευασμάτων για την θεραπεία αρκετών ασθενειών. Αυτές εφαρμόζονταν στα θεραπευτήρια της αρχαιότητας, με σημαντικότερα τα Ασκληπιεία.
1. Εχινάκεια
Πρόκειται για ένα πολυετές φυτό που διέθετε ιδιότητες ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις διάφορες λοιμώξεις. Όλα τα μέρη του φυτού είναι χρήσιμα και μπορούν χρησιμοποιηθούν ως τσάι και ως βάμμα για εξωτερική χρήση.
2. Μέντα
Η μέντα πέρα από την ευχαρίστηση γεύση που προσφέρει σε διάφορα ροφήματα, λειτουργεί και ως εξαιρετικό καταπραϋντικό για το στομάχι και βοηθά στην καλύτερη λειτουργία της πέψης. Επίσης, διαθέτει ηρεμιστική δράση βελτιώνοντας σημαντικά και την ποιότητα του ύπνου.
3. Λεβάντα
Αν και περισσότερο γνωστή για τις αρωματικές τις ιδιότητες, η λεβάντα προσφέρει μια πλούσια ηρεμιστική δράση που βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού παλμού. Επιπλέον, βοηθά το σώμα και το μυαλό να χαλαρώσουν και τον άνθρωπο να απολαύσει ένα υγιεινό και αναζωογονητικό ύπνο.
4. Ιπποφαές
Το Ιπποφαές είναι ένα από τα αρχαιότερα φυτά της γης. Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι ο Μέγας Αλέξανδρος αλλά και οι στρατιώτες του, χρησιμοποιούσαν τους καρπούς και τα φύλλα του φυτού για να αντλήσουν αντοχή και δύναμη. Το Ιπποφαές διαθέτει 190 θρεπτικά συστατικά, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και το καρδιαγγειακό σύστημα και προσφέρουν δύναμη και ενέργεια.
5. Θυμάρι
Το Θυμάρι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την θεραπεία των συμπτωμάτων του βήχα και του κρυολογήματος. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα φυσικό αποχρεμπτικό με τσάι θυμαριού. Βράζουμε μια κουταλιά της σούπας φρέσκο ή αποξηραμένο θυμάρι σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και θα έχουμε ένα υπέροχο τσάι που θα μας ανακουφίσει.
6. Φλοιός ιτιάς
Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ανακαλύψει τις θεραπευτικές ιδιότητες του φλοιού της ιτιάς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι χρησιμοποιείται για την παρασκευή της σαλικίνης, του ενεργού συστατικού της ασπιρίνης. Αν αξιοποιήσουμε σωστά τον φλοιό της ιτιάς μπορούμε να ανακουφιστούμε από τον πόνο και ιδιαίτερα των πονοκεφάλο και τον πόνο στη μέση.
7. Λεμόνι
Είναι ο καρπός που ξεχωρίζει για την όξινη γεύση του και χρησιμοποιείται κυρίως για τον χυμό του. Διαθέτει αντιβακτηριδιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ο φρέσκος χυμός από λεμόνι είναι επίσης μια σπουδαία πηγή βιταμίνης C.
8. Λιναρόσπορος
Είναι ένας σπόρος που προέρχεται από το φυτό Λινάρι. Έχει επιβεβαιωθεί ότι περιέχει πολλές θρεπτικές ουσίες που είναι ευεργετικές για τον οργανισμό μας. Διαθέτει υψηλή περιεκτικότητά του σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επίσης, περιέχει υψηλές ποσότητες πρωτεϊνών και αποτελεί μια εναλλακτική πηγή για όσους δεν τρώνε κρέας.
Info